به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، یک هفته قبل از ورود توده هوای سرد به مازندران، گویا هواشناسی استان هشدارهای لازم را داده بود، بهنوعی مردم استان خود را برای یک هوای سرد آماده کرده بودند اما ظاهراً آنانی که برای موقعیت بحرانی آماده نبودند مسئولان بودند که بعد از تجربه بحران سپید سال ۸۶ و ۹۲ و سرما و کولاک سال گذشته، مردم استان دوباره پیت به دست در صف نفت قرار بگیرند و مسئولان همچنان ستاد بحران تشکیل دهند.
در روزهای اخیر بارش برف شدید مازندران را فلج کرده است و قطع برق و گاز در چند شهر استان مازندران و قطع برق ده ها روستا در این استان، کام مردم این منطقه را که این روزها به طعم نارنگی و پرتقال ترش و شیرین شده بود، تلخ کرد. مردم حدود یک شبانه روز را در سرمای چند درجه زیر صفر سپری می کنند.
و فقط مسئولان به این جمله بسنده کنند که «زیرساخت ها آماده سرمای سخت نیست و ما تا این حد آمادگی لازم را نداشتیم» جمله ای که با مفهوم «مدیریت بحران» در سازمان پدافند غیرعامل فاصله جدی دارد. تعریفی که در این سازمان آمده «فرایند پیش بینی و پیشگیری از وقوع بحران، برخورد و مداخله در بحران و سالم سازی بعد از وقوع بحران…» است و آیا حالا و در چنین شرایطی نباید برف را مدیریت بحران کرد؟!
اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در این رابطه به فارس می گوید: با توجه به فرا رسیدن فصل سرما و تکثر وقوع حوادث طبیعی، ارتقای آمادگی استانها به منظور مقابله با هرنوع حادثه احتمالی در اولویت کاری سازمان قرار گرفته است و در کل کشور دستگاههای اجرایی همواره آمادگی نسبی دارند چرا که حادثه هیچ گاه خبر نمیکند.
وی بر پاکسازی معابر و آبراههها تأکید کرده و می گوید: اصلاح پل های کم ارتفاع در شهرها و تمهیدات لازم در مجموعه درون شهری به ویژه مسیلها و رودخانه های داخل شهرها توسط شهرداری ها صورت می گیرد.
نجار، جلوگیری از ساخت و ساز در حریم رودخانه ها و جابجایی منازل ساخته شده در حریم و معرفی مسئولین متخلف در این رابطه را به مراجع قضایی خواستار شده و ادامه می دهد: تأمین انرژی، ذخیره سازی امکانات و سوخت مورد نیاز کشور در بخش های مختلف، به ویژه پیش بینی ذخیره سوخت مایع کافی در نیروگاه ها لازم است.
وی می افزاید: در صورت افزایش مصرف گاز طبیعی در سایر بخش ها، تداوم تولید نیروگاه ها باید میسر شود و برای آمادگی ادارات جهاد کشاورزی توصیه های بهموقع به کشاورزان و باغداران در جهت استفاده بهنگام از سیستم های گرمایشی ویژه باغات بمنظور جلوگیری از سرمازدگی و آمادگی در خصوص پیشگیری و کنترل امراض مسری در فصول سرد در کاهش خسارات موثر است.
نجار به ضرورت آمادگی شعب جمعیت هلال احمر و اتخاذ تدابیر لازم در خصوص مشکلات احتمالی ناشی از بارشها بهویژه در بخش امداد و نجات، تجهیز پایگاه های امدادی و اسکان اضطراری اشاره کرده و می گوید: آمادگی کامل جهت پایش و پیش بینی های بهنگام بارش ها و فراهم آوردن تجهیزات و تمهیدات مورد نیاز، انتظار است.
نجار تأکید می کند: تشکیل جلسات شورای هماهنگی مدیریت بحران استانها در زمینه برنامه ریزی، تعامل بین دستگاه های خدمات رسان، مدیریت واحد و آمادگی حداکثری دستگاه در فصل سرما و مجهز کردن خود به ملزومات و امکانات مورد نیاز باید در دستور کار استانداران، فرمانداران و بخشداران سراسر کشور قرار گرفته است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور همچنین در بازدیدی که از شهرهای شمالی داشته اعلام می کند: به دلیل برودت هوا و به زیر صفر رسیدن درجه دما در ۲۱ استان شاهد مشکلات افت فشار گاز و قعطی گاز در چند شهر استان بودیم که برای بررسی وضعیت موجود و بازدید از اقدامات انجام شده در استان حضور پیدا کردم.
وی می گوید: دستگاههای مجری و مرتبط با مدیریت بحران، گزارش اقدامات و فعالیتهای انجام شده را ارائه کردند و این فعالیتها بیانگر تعامل و همکاری بسیار خوب در مدیریت بحران است.
نجار تصریح می کند: وفاق و همدلی مدیران استان موجب مدیریت شایسته بحران برف شد و در این حادثه همه دستگاهها تلاش کردند در کوتاهترین زمان ممکن مشکلات مردم را برطرف کنند.
اظهارات خوش بینانه معاون وزیر کشور در حالی صورت میگیرد که وی سه روز پس از بحران و در حالت آرام شدن فضای استان به مازندران سفر کرده و حضور وی به دور از چشم خبرنگاران و افکار عمومی انجام شده است.
حالا باید از آقای رئیس مدیریت بحران پرسید آیا «۳ روز» در کوتاهترین زمان ممکن است؟! و این مدت، آیا زمان کمی است که مردم در این سرمای طاقتفرسای منفی ۲۰ درجه بدون گاز سر کرده اند؟
در همین رابطه بهنام سعیدی، معاون امور پیش بینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور نیز می گوید: زیر ساختها آماده سرمای سخت نیستند و ما تا این حد آمادگی لازم را نداشتیم.
وی در مورد اقدامات مرتبط با اتصال گاز برق و آب در شهرستان های استان مازندران ادامه می دهد: با اطلاع رسانی عمومی به مناطق مختلف شمال کشور به ویژه استان مازندران و گلستان تا حدودی مردم آمادگی لازم رو داشتند.
معاون امور پیش بینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به اینکه اقدامات این سازمان از قبل از هرگونه اتفاق و حادثه خاصی مانند برف و سرمای شدید شروع می شود می افزاید: در برخی نقاط استان های گیلان، مازندران و گلستان همچنان برخی نقاط استان مازندران قطعی آب، برق و گاز دارند که البته در بعضی نقاط تمهیدات لازم انجام شده است و امیدواریم در کمترین زمان ممکن این مشکلات برطرف شود.
هنوز مُهر و امضای مسئولان در تقدیر از اجرای موفق مانورهای پدافند غیرعامل، خشک نشده و هنوز خسارت بحران سال ۹۲ و طوفان و کولاک سال گذشته به این مردم آسیبدیده پرداخت نشده است که امسال هم پاییز برای این مردم دلگیرتر از هر وقتی شد و این مردم دیگر عادت کردهاند که در مواقع بحرانی چشمشان به دست مدیران نباشد بلکه پس از بحران دست روی زانوهای خود بگذارند و خانه خویش را خود کنند آباد!